Art and more, passie voor kunst

Art and More

Passie voor kunst, voorjaar 2019

Let op: extra avonden op 2 en 16 mei 2019

Doe je mee met de avondreeks Art and More Passie voor Kunst 2019?

Kom dan meer van kunst te weten, genieten en je ervaringen met anderen delen. In het voorjaar van 2019 ga ik zelf tentoonstellingen bezoeken en jullie over alle primeurs vertellen, als je dan geïnteresseerd bent geraakt kun je bij deze tentoonstellingen natuurlijk ook zelf een kijkje nemen.

Daarnaast lijkt het me ook leuk om samen op pad te gaan, om die reden heb ik een uitstap aan museum Fundatie in Zwolle toegevoegd aan het programma, de datum hiervoor wordt in onderling overleg bepaald.

Hieronder het programma van de avonden.

21 Februari - Raquel van Haver, Spirits of the Soil

(te bekijken t/m 7 apr 2019 in het Rijksmuseum in Amsterdam)

Het Stedelijk Museum toont in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam.

28 Februari - Jan Sluijters - De wilde jaren  7 april 2019

(te bekijken t/m 7 april Noord Brabants Museum  in Den Bosch)

Jan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteedt. Deze grote najaars tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe de kunstenaar als jongeman in Parijs kennis maakte met de avant-garde kunst uit die periode.

Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee wordt het vroegere werk van Sluijters in de context van de nationale en internationale moderne kunst geplaatst.

 

7 Maart - Vlaamse Expressionisten

(te zien vanaf 17 februari 2019 t/m 10 juni 2019, Museum Kranenburgh in Bergen)

In een omvangrijke tentoonstelling presenteert Museum Kranenburgh meer dan zestig werken rondom topstukken van de drie voormannen van het Vlaams expressionisme, Gustave de Smet (1877-1943), Constant Permeke (1886-1952) en Frits van den Berghe (1883-1939). De tentoonstelling Vlaamse Expressionisten is een internationale samenwerking van mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) in België, een buitenlandse privécollectie en Museum Kranenburgh.

 

14 Maart - Hockney - Van Gogh, The Joy of Nature

(te zien vanaf 1 maart t/m 26 mei, Van Gogh museum Amsterdam)

De wereldberoemde kunst van David Hockney (1937) is kleurrijk en kolossaal. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. Ontdek alle parallellen tussen de twee grote kunstenaars in de tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature.

21 Maart- Stedelijk museum Schiedam

Rothko & ik (16 maart t/m 5 januari 2020)

Manzoni in Holland (16 februari t/m 2 juni)

Hoogtepunten van de Volkskrant Beeldende Kunst prijs  (16 maart/16 juni)

28 maart - Modigliani

Voor de laatste avond bespreken het werk van Modigliani aan de hand van een tentoonstelling van The Tate Modern Gallery in Londen, die iedereen eigenlijk gezien zou moeten hebben. Maar heb je die gemist of wil je er nog een keer van genieten, dan komen de hoogtepunten in deze avond langs.

2 mei - collectie Rattan Chadda, Trouble in Paradise

Tentoonstelling in de Kunsthal, Rotterdam tot en met 26 mei 2019.
Een bijzondere selectie hedendaagse kunst uit de privécollectie van kunstverzamelaar Rattan Chadha (1949, Delhi), de oprichter van Mexx en hotelketen CitizenM. Deze privécollectie, die bekend staat als de KRC Collectie, wordt in de Kunsthal voor het eerst aan een breed publiek gepresenteerd. Rattan Chadha kiest voor kunstwerken die reflecteren op het menselijk tekort, die reageren op de staat van de samenleving en engagement oproepen met de wereld. De menselijke conditie staat centraal in deze collectie met kunst die onder je huid gaat zitten. Van sex, drugs en rock ‘n roll tot diepe melancholie en abstractie, kortom ‘Trouble in Paradise’!

16 mei - Out of Office - Singer museum Laren (afgelopen, maar sommige kunstwerken zijn nog bij bedrijven te bezichtigen)

Nederlandse bedrijven, banken, ziekenhuizen, universiteiten en de overheid verzamelen al meer dan een halve eeuw hedendaagse kunst. In deze collecties bevinden zich naar schatting bijna een kwart miljoen kunstvoorwerpen. Ongeveer 110.000 daarvan behoren toe aan de 51 leden van de VBCN. Ruim 30 van hen hebben bijgedragen aan de tentoonstelling. Ooit begonnen om een prettiger werkomgeving voor de werknemers te scheppen, is het collectioneren van kunst een serieus onderdeel geworden van de Nederlandse bedrijfscultuur, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Enerzijds inspireert de kunst de studenten, medewerkers, patiënten en bezoekers, anderzijds betekent het bedrijfsmecenaat een belangrijke steun en stimulans voor de kunstenaars en de kunst in het algemeen. Out of Office. kunstschatten uit bedrijven biedt voor het eerst een kijkje in de rijke schatkamers van de Nederlandse bedrijfscollecties.

Docente: Beatriz dos Santos Laus

Data en tijden

donderdagavond 21 en 28 februari, 7, 14, 21 en 28 maart 2019

Extra data: 2 en 16 mei 2019

 

Tijd 19.30 tot 21.30 uur

Informatie en aanmelding

Beatriz dos Santos Laus
Telefoon 06 1139 6080
Email bialaus@gmail.com

 

Kosten

€ 60,- voor een serie van 6 avonden

€ 12,50 voor een enkele avond

Locatie

Boerderij Oud-Woelwijck
Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten

Voor route klik hier