Filosofie – Kijken in de spiegel van onze kennis

Een ervaringsgerichte filosofiecursus over ons contact met de werkelijkheid

Het lijkt zo vanzelfsprekend. De manier waarop we de wereld ervaren. Maar hoe komt het eigenlijk dat we de wereld kennen, of denken te kennen? En wat zegt dat over onszelf, over hoe we onszelf ervaren als mens?

Filosofie betekent letterlijk liefde voor wijsheid. Vanuit die liefde is er ruimte voor verwondering. Die houding opent ons voor nieuw te ontdekken gedachten, ideeën en ervaringen. Met deze houding onderzoeken we de vragen over ons menselijk kenvermogen en gaan we te raden bij een aantal filosofen, waaronder de Oud Griekse filosoof Plato en uit de 20ste eeuw Hans-Georg Gadamer. Hier noem ik speciaal ook Arthur Schopenhauer (19de eeuw) die ons de ogen opent voor de Oosterse filosofie. We zullen vervolgens zien hoe deze filosofieën aansluiten op huidige wetenschappelijke bevindingen. Met een eenvoudige oefening word je telkens ook uitgenodigd de verwondering over ons contact met de wereld te ervaren.

Mijn naam is Jeannette Monshouwer. Ik geef filosofieles aan de Universiteit van Leiden, aan biomedische studenten. Ook verzorg ik meditatielessen en werk ik aan een theaterproductie waarin ik mijn levenservaringen vertolk in klankliederen en verhaal.

Data en tijden

Tijd: woensdag van 9.30 tot 12.00 uur,
Data: van 6 november t/m 11 december 2019


Informatie en aanmelding

Jeannette Monshouwer: pipmonshouwer@gmail.com / 06 14800852


Kosten

Kosten: € 140,- (6 bijeenkomsten)


Locatie

Boerderij Oud Woelwijck, Essenlaan 3, 2251 AS Voorschoten
Voor route klik hier